Rett til selvbestemmelse innebærer at man skal bestemme mest mulig over eget liv. Her kan du se en film om selvbestemmelse
Hvorfor er dette viktig?
Det er en grunnleggende menneskerettighet å bestemme i eget liv. Å være aktivt deltakende i eget liv fører til økt livskvalitet.
Selvbestemmelse, det å ha innflytelse på eget liv, er en viktig forutsetning for en positiv utvikling og et godt liv. Utøvelse av selvbestemmelse kan være alt fra å treffe små avgjørelser i hverdagen til å ta større valg i livet.
En stor del av miljøarbeidet handler derfor om å legge til rette for denne selvbestemmelsen. Og det er et viktig grunnlag for PAS.
Selvbestemmelse er vanskelig, på den måten at har vi den, tar vi den nærmest for gitt. Det gjelder dersom vi har fått lov til å utvikle retten til å bestemme selv gradvis og fra barndommen av. For dem som har fått lov til å utvikle denne retten gradvis, er den blitt en naturlig og selvfølgelig del av oss selv, og noe vi tror andre har fått utvikle på samme måte.
I den grad noen ikke utøver denne retten, kan det lett oppstå en oppfatning om at vedkommende ikke er i stand til å bestemme selv og er avhengig av at andre bestemmer på hans eller hennes vegne. Kanskje tror vi til og med at andre er bedre i stand til å bestemme en vedkommende selv. Intuitivt (automatisk) vil vi begrunne det med at enkelte personer ikke vet sitt eget beste. Vi frykter at de kan skade seg selv eller gjøre det vanskeligere for seg selv dersom de skal eller får bestemme selv.
Utviklingshemmede blir av mange, og i mange situasjoner, oppfattet som ikke å vite sitt eget beste. De hemmes av andres valg og beslutninger som disse tar basert på slike antakelser og undervurderinger. Når dette skjer en gang, sårer det. Når det skjer gjentatte ganger med samme person, virker det hemmende.
(Kilde: Selvbestemmelse, egne og andres valg og verdier)
Hva må vi vite?
- Vi må ha kjennskap til hvordan og på hvilken måte tjenestemottaker uttrykker ønsker og behov.
- Hvordan vi aktivt støtter og respekterer tjenestemottakers valg, selv om dette ikke samsvarer med hva en selv ville valgt.
- Hvordan vi tilrettelegger for, og i noen sammenhenger hvordan vi kan veilede tjenestemottaker i å ta valg.
- Vi må kjenne tjenestemottakers historie; ferdigheter, interesse og nettverk.
Hvordan gjør vi dette?
- Vi er bevisst på bruk av Aktiv støtte (se mer om dette i tema 3).
- Vi skal gjennomføre jevnlige samtaler med tjenestemottaker/ pårørende/ verge.
- Vi kartlegger tjenestemottakers evne til å ta egne valg og hvordan tjenestemottaker uttrykker egne valg.
- Vi tilrettelegger for at tjenestemottaker skal erfare at det lønner seg å ta valg.
- Vi gir valgmuligheter som gir mening for tjenestemottaker og er sosialt akseptert.